przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła




Na co zwrócić uwagę przygotowując keks?

Keks to popularne ciasto świąteczne, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Przygotowanie go nie należy do trudnych, jednak zastosowanie się do kilku wskazówek sprawi, że ciasto będzie doskonałe. Jest wiele czynników, które wpływają na smak ciasta, jego konsystencję, kolor i wygląd. Każdy miłośnik świątecznych wypieków pragnie przecież, by jego starania przyniosły zamierzony efekt.

Na co zwrócić uwagę przygotowując keks

Odpowiednie składniki to klucz do udanego wypieku

Choć keks nie należy do bardzo skomplikowanych ciast, popełnienie kilku podstawowych błędów może doprowadzić do powstania zakalca. W uniknięciu tego pomoże wybranie najlepszej jakości składników. Jeśli w przepisie znajdują się czekolada lub bakalie, muszą one mieć wyborny smak same w sobie, inaczej zepsują efekt końcowy. Wszystkie składniki powinny mieć również temperaturę pokojową. Szczególnie masło lub margaryna, w przypadku których istnieje duże ryzyko zwarzenia się.


Nie ma doskonałego ciasta bez sprawdzonego przepisu

Przygotowując keks z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ można mieć pewność, że wypiek będzie udany. Sprawdzone, przeliczone proporcje to gwarancja sukcesu. Należy pamiętać, że tylko trzymanie się przepisu pozwoli uzyskać zamierzony efekt. Odrobina więcej mąki, nieco mniej masła lub margaryny lub nieodpowiednia mąka mogą zaprzepaścić włożony wysiłek. Dokładne proporcje składników podane są po to, by się ich trzymać co do grama lun mililitra.


Wskazówki, dzięki którym keks zawsze będzie udany

Masło lub margaryna muszą być utarte do konsystencji puszystego kremu, wcześniej nie należy dodawać pozostałych składników.

  • Do roztartego tłuszczu należy dodawać w niewielkich ilościach masę jajeczną i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Mąkę i proszek do pieczenia należy połączyć i przesiać.
  • Bakalie należy wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej (dzięki temu nie opadną na spód ciasta).
  • Formę należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą (ciasto do niej nie przywrze).
  • Nie należy wkładać ciasta do piekarnika, w którym nie ma odpowiedniej temperatury.


Źródło: Artykuł partnera




strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin