przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





"Śledziowa bieda"


Poziom: b. łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 1
Głosów: 12
Ocena: 3.41
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 płat śledzia Matias w oliwie
- 1 ogórek kiszony duży
- 1/2 szklanki śmietany gęstej , kwaśnej 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- odrobina cukru do smaku
- 2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w "mundurkach". Obrać, pokroić w grube plastry. Ogórka pokroić w plasterki . Śledzia przekroić na kawałki ok. 0,5 centymetra grubości . Śmietanę , majonez, musztardę , Pieprz, cukier wymieszać , doprawić do smaku wg uznania. Na półmisku ułożyć pokrojone ziemniaki . Przełożyć je plasterkami ogórka . Obok wylać sos .Na sos położyć kawałki śledzia . Posypać natką pietruszki i świerzo zmielonym czarnym pieprzem .
Opis / Uwagi:
Przepis znalazłam wśród pożółkłych kartek z przepisami jakie pozostały po mojej Prababci . Nie udało mi się dociec w jakim okresie potrawa powstała. Musiało być rzeczywiście biednie jeśli zawartość śledzia w śledziu była tak mała . Ale ponieważ mnie osobiście to nie przeszkadza , a jest smaczne - robię na śledzika
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 8523 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






śledzik
Dodał/a ~Sylwia dnia 2009-01-30 11:11:25

Muszę powiedzieć...że....wyszło.....Świetnie!!! NIe wiem czy to zasługa przepisu czy tych nowych śledzików które ostatnio kupiłam z www.contimax.pl Tak Czy tak Dziękuję za super przepis i pozdrawiam wszystkich :)













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin