przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Śliwowica

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 4.00
Składniki:
- 300 g śliwek suszonych bez pestek (w dobiym gatunku)
- 8 pestek śliwkowych lub 3 - 5 kropli esencji migdałowej (ostrożnie!)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 l wódki czystej 45°

Opis przygotowania:
Rozdrobnione śliwki umieścić w gąsiorku, zalać wódką, dodać pestki utłuczone w moździerzu lub esencję migdałową oraz dosypać cukier wanilinowy, zamieszać i odstawić do ciepła na 3 - 5 dni. Po tym czasie wódkę zlać, przecedzić przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek, im dłużej jednak będzie stała w butelce, tym będzie lepsza. Wódka ma barwę złocistą, aromat i smak czysty śliwkowy z lekkim akcentem migdałowym. Zawartość cukru naturalna ok. 8%. Pije się ją o 4 - 6°C.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 11522 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Sliwowica
Dodał/a ~R.Z. dnia 2008-11-16 16:51:51

To co tu jest opisane nazywa sie sliwowka a nie sliwowica. Sliwowica to wodka naturalna, wypalana z zacieru lub "wina" sliwkowego (najlepiej z sliwek wegierek). Najlepsze sliwowice pochodza z bylej jugoslawii i wegier.Zobacz: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwowica











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin