przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Świderki zapiekane

Poziom: łatwy
Głosów: 6
Ocena: 4.33
Składniki:
- niecała paczka makaronu świderki (lub innego grubego makaronu)
- 40 - 50 dkg piersi z kurczaka
- 15 - 20 dkg sera żółtego
- cebula
- 5 jajek
- 2 pomidory
- 10 dkg marynowanego czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- zioła prowansalskie

Opis przygotowania:
Makaron ugotować tak, aby był sprężysty. Kurczaka pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i odstawić przynajmniej na 0.5 h.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka z cebulą. Do miękkiego mięsa dodać makaron, przekrojone na pół ząbki czosnku, pomidory obrane ze skórki pokrojone w kostkę, przyprawy oraz starty na tarce żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej bułką tartą formy żaroodpornej. Zalać roztrzepanymi jajkami i posypać żółtym serem. Zapiekać w piekarniku (180°C) ok. 20 min. (tak, by jajka się ścięły).
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 7661 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin