przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Żur biały

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
0.5 l maślanki,
0.25 l słodkiego mleka,
0.5 l wody,
1 jajo,
1 żółtko,
25 dkg białego sera,
8 dkg masła,
1 pełna łyżka mąki pszennej,
sól.

Opis przygotowania:
W większym, emaliowanym garnku zagotować wodę z solą. Mleko słodkie połączyć z maślanką, wbić całe jajo i żółtko, dodać łyżkę mąki i wszystko dokładnie roztrzepać. Do wrzącej wody, ciągle mieszając, wlewać powoli przygotowaną zawiesinę z jajami, doprowadzić do zagotowania, przez chwilę jeszcze pogotować i odstawić z ognia. Masło zrumienić i wlać do zupy. Ser biały pokruszyć lub pokroić w kostkę, nałożyć na talerze i zalać zupą. Podawać na gorąco.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 5877 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin