przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Anyżówka

Poziom: łatwy
Głosów: 7
Ocena: 2.57
Składniki:
- 20 g owocu anyżu
- 1 laska wanilii lub torebka cukru wanilinowego
- 5 goździków
- skórka z 1 cytryny (cienko skrojona)
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 l wódki czystej 45°

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki wsypać do gąsiorka, wlać wódkę, szczelnie zamknąć i odstawić naczynie w ciepłe miejsce na 30 dni, często nim wstrząsając. Po tym czasie przecedzić wódkę przez bibułę filtra cyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek. Pić co najmniej po miesiącu, lecz im dłużej stoi, tym staje się lepsza. Barwa wódki złocistobrunatna, aromat i smak swoisty - anyżowy. Dobra na trawienie. Pije się ją o temp. 4 - 6°C.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 10649 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin