przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Babka drożdżowa - Topielec


Poziom: atwy
Czas: 90 min.
Porcji: 25
Gosw: 2
Ocena: 5.00
Skadniki:
- masło 120 g
- mąka 2 szkl.
- jajka 2 szt
- mleko 1/3 szkl.
- cukier 1/2 szkl.
- drożdże 50 g
- cukier waniliowy 1 opak
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania ciasta

Opis przygotowania:
Wyjąć z lodówki jajka, żeby się trochę ogrzały i lekko podgrzać mleko.
Wkruszyć do niego drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozczyn będzie gotowy, gdy się wyraźnie wzburzy.
Do garnuszka włożyć pokrojone na kawałki masło i roztopić je na małym ogniu.
Do sporej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać rozczyn i letnie masło.
Mieszać wszystko widelcem lub łyżką, a gdy płyny i mąka się połączą, wyrobić ciasto ręką, aż stanie się jednolite.
Przełożyć ciasto do 4-litrowego rondla i zalać zimną wodą (do pełna).
Ciasto "utopione" w wodzie
Po 15 min powinno wypłynąć na wierzch.
Ciasto po wypłynięciu z wody
Przytrzymać je ręką, zlać wodę i bardzo dokładnie odsączyć.
Zrobić w cieście wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy, znów wyrobić dłonią.
Ciasto przed wstawieniem do piekarnika
Wysmarować masłem blachę do keksów (wąską, ale wysoką) o długości ok. 25 cm.
Termostat ustawić na 180°C.
Włożyć do formy ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po 40-45 min pieczenia ciasto powinno być gotowe.
Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć je i posypać przez sito cukrem pudrem.
Sposb przygotowania:  Pieczone
Przepis zosta dodany przez:  termar
Przepis czytano ju 6504 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 8)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)



Doda/a termar

Doda/a termar

Doda/a termar

Doda/a termar

Doda/a termar

Doda/a termar

Doda/a termar

Doda/a termar





Fotki
Doda/a termar dnia 2008-11-21 21:25:06

Poniej przedstawiam fazy powstawania ciasta: 1. dodanie rozczynu z drody, 2. Ciasto zatopione w wodzie, 3. ciasto po wypyniciu, 4. ciasto w foremce, przed wstawieniem do piekarnika, 5. Po upieczeniu, 6. Posypane cukrem pudrem, 7. Ju kroimy, 8. na stole razem z szarlotk na lanym ciecie. Do babki dodaam mielone orzechy, dlatego wizualnie wydaje si ciemna













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin