przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Bakłażany po żydowsku


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 5
Ocena: 4.20
Składniki:
- 2 bakłażany
- słoiczek grzybów w occie
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania:
Bakłażany obrać wzdłuż ze skórki co centymetr, pozostawiając "paski" skórki. Pokroić w plastry około 1,5 cm. Położyć na papierowym ręczniku, lekko osolić i odczekać 30 min. aby się "wypociły". Osuszyć. Pędzlem posmarować każdy plaster z obu stron oliwą wymieszaną z przyprawą vegeta. włożyć do piekarnika 180 C. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie otworzyć piekarnik aby upuścić parę. Piec aż będą złote.
Sos: do oliwy z oliwek dodać rozdrobniony czosnek, posiekane w drobną kostkę grzyby w occie, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Jeśli - mimo grzybków w occie - sos mało kwaśny, dokwasić cytryną. Sos powinien być gęsty od ilości posiekanych grzybów. Na ciepłe plastry bakłażanów układać po łyżce sosu.
Podawać letnie albo zimne.
Opis / Uwagi:
Z sosem można improwizować. Np zamiast grzybków można dodać dużo posiekanego szczypiorku.
Region:  Kuchnia żydowska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  maclawyer
Przepis czytano już 6713 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 6)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a maclawyer

Dodał/a maclawyer

Dodał/a maclawyer

Dodał/a maclawyer

Dodał/a maclawyer

Dodał/a maclawyer















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin