przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Bażant duszony po szlachecku

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 bażant
- 5 dkg tłuszczu
- 10 dkg marchwi
- po 5 dkg pietruszki i selera
- 10 dkg porów
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 5 dkg piernika
- sól, pieprz
- wywar

Zaprawa jarzynowa:
- 10 dkg cebuli
- po 5 dkg marchwi, pietruszki i selera
- po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 listek laurowy
- pół łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką.
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osączyć z wody, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę i wygnieść razem ze zmiażdżonymi przyprawami, miodem i olejem. Przygotowaną zaprawą natrzeć bażanta, włożyć go do emaliowanego garnka, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego (do +7°C) na 24 h. Po wyjęciu, z bażanta zdjąć zaprawę jarzynową, podzielić na porcje, obsmażyć na tłuszczu. Jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osączyć z wody, pokrajać w talarki i obsmażyć (stale mieszając) na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa. Do rondla włożyć porcje mięsa, obłożyć jarzynami, oprószyć pieprzem i solą, lekko podlać wywarem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać starty piernik. Gdy mięso będzie miękkie wlać wino, doprawić do smaku, chwilę poddusić na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami, jasnymi kompotami, zieloną sałatą.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 6648 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin