przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Biszkopt z Nutellą i suszonymi śliwkam


Poziom: redni
Czas: 50 min.
Gosw: 1
Ocena: 5.00
Skadniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z Nutellą i śliwkami:
1/2 kg suszonych śliwek (bez pestek)
ok. ½ szklanki wódki (do namoczenia śliwek)
25 dag masła
20 dag Nutelli
Wierzch:
1/2 litra śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix
Do dekoracji:
10 dag gorzkiej czekolady

Opis przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (mocna herbata + wódka).
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak już wchłoną alkohol pokroić je w kostkę.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietan-fix i wymieszać. Następnie wyłożyć ją na krem.
Na bitą śmietanę zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Region:  Kuchnia polska
Sposb przygotowania:  Na zimno
Przepis zosta dodany przez:  adam
Przepis czytano ju 1233 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin