przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Brokuły gotowane


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 16
Ocena: 3.68
Składniki:
- 2 róże brokułów średniej wielkości
- sól
- cukier
- łyżeczka masła

dodatki na gorąco:
- masło zrumienione z tartą bułką

dodatki na zimno:
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- świeżo zmielony biały pieprz
- pikantny zimny sos (majonezowy, tatarski, czosnkowy, korniszonowy, pomidorowy lub inny)

Opis przygotowania:
Opłukane brokuły wkładamy do gorącej wody z dodatkiem soli, cukru i masła, łodyżkami do dołu. Gotujemy przez ok. 20 min (powinny być miękkie, ale nierozgotowane). Podajemy na gorąco: polane masłem zrumienionym z tartą bułką; na zimno: po lekkim przechłodzeniu w wodzie, w której się gotowały, odsączamy na sicie, układamy na półmisku, oprószamy pieprzem, kropimy sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą i polewamy pikantnym sosem
Opis / Uwagi:
niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 36742 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Mniam
Dodał/a ~Isia dnia 2009-04-26 12:17:43

Pyszne...świetny przepis ;***














Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin