przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Brokuły z migdałami


Poziom: b. łatwy
Czas: 60 min.
Głosów: 6
Ocena: 4.83
Składniki:
- 1 paczka mrożonych brokuł (lub świeże)
- 2 łyżki mąki
- kostka rosołowa
- 1/4 litra wody
- 1.5 łyżka masła
- 1/4 litra mleka
- jajko
- kilka kropel cytryny

Opis przygotowania:
Brokuły ugotować na parze i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przygotować sos beszamelowy:
Na patelni rozgrzać masło i dodać mąkę. Wymieszać. Nie zasmażać! W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Mieszając połączyć z mąką. Dodać sok z cytryny i pieprz. Roztrzepać mleko z jajkiem i dodać ciągle mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Sosem zalać brokuły i posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wstawić do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika i piec ok. 30 minut.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis został dodany przez:  glt
Przepis czytano już 6325 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






ciekawy przepis
Dodał/a blumenfeld dnia 2007-12-09 16:43:30

brzmi pysznie, muszę wypróbować












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin