przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Brokuły z migdałami


Poziom: b. atwy
Czas: 60 min.
Gosw: 6
Ocena: 4.83
Skadniki:
- 1 paczka mrożonych brokuł (lub świeże)
- 2 łyżki mąki
- kostka rosołowa
- 1/4 litra wody
- 1.5 łyżka masła
- 1/4 litra mleka
- jajko
- kilka kropel cytryny

Opis przygotowania:
Brokuły ugotować na parze i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przygotować sos beszamelowy:
Na patelni rozgrzać masło i dodać mąkę. Wymieszać. Nie zasmażać! W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Mieszając połączyć z mąką. Dodać sok z cytryny i pieprz. Roztrzepać mleko z jajkiem i dodać ciągle mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Sosem zalać brokuły i posypać prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Wstawić do rozgrzanego (200 stopni) piekarnika i piec ok. 30 minut.
Sposb przygotowania:  Zapiekane
Przepis zosta dodany przez:  glt
Przepis czytano ju 6748 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)






ciekawy przepis
Doda/a blumenfeld dnia 2007-12-09 16:43:30

brzmi pysznie, musz wyprbowa













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin