przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Budyń migdałowy

Poziom: redni
Gosw: 1
Ocena: 4.00
Skadniki:
- 10 dkg słodkich i 10 ziaren gorzkich migdałów
- 2 duże bułki
- mleko
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 1 szkl. śmietany
- masło do wysmarowania formy

Opis przygotowania:
Migdały sparzyć i utrzeć na miazgę. Otrzeć na tarce z wierzchniej skórki bułki i namoczyć w mleku, potem wycisnąć mocno i utrzeć w donicy razem z migdałami, wbijając po jednym z 6 żółtek, dodając 2 łyżki cukru i szklankę śmietany. Domieszać pianę z białek i wyłożyć do wysmarowanej masłem formy. Gotować na parze. Na wydaniu oblać sokiem i ubrać konfiturami.
Sposb przygotowania:  Na parze
Przepis czytano ju 5834 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin