przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Budyń z ryżu Białego marki Britta z jabłkiem


Poziom: redni
Gosw: 0
Ocena: 0.00
Skadniki:
1 szklanka ryżu białego marki Britta
3 szklanki mleka
sól
3 dag masła
2 jaja
0,5 szklanki cukru
4 duże winne jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
10 dag rodzynków
masło i tarta bułka do formy
syrop owocowy lub śmietana do polania

Opis przygotowania:
Ryż z dodatkiem mleka, masła i szczyptą soli gotować ok. 15 min w szybkowarze. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać cukier waniliowy, rodzynki, wymieszać z ryżem i z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami. Z białek ubić sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z masą. Formę budyniową wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką, napełnić masą, przykryć, wstawić do szybkowaru, do którego wlać 1-2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 12-15 minut od momentu zagotowania. Następnie szybkowar otworzyć, okroić nożem formę budyniową, masę wyłożyć na okrągły półmisek i polać syropem owocowym lub śmietaną.
Przepis zosta dodany przez:  flypr
Przepis czytano ju 183 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin