przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chili z mięsem mielonym i fasolą

Poziom: łatwy
Głosów: 8
Ocena: 3.88
Składniki:
1 kg mielonego mięsa wołowego,
20 dkg fasoli pinto,
2 cebule pokrojone w kostkę,
150 ml oleju,
3 małe puszki koncentratu pomidorowego,
4 łyżki sosu sojowego,
3 łyżki kuminu*,
2 łyżki oregano,
1 łyżka majeranku,
30 g przyprawy chili,
2 łyżki słodkiej papryki,
pieprz cayenne,
sól,
pieprz.
* trudny do zdobycia składnik,
bywa w sprzedaży pod nazwą "jeera",
importowany z Indii.

Opis przygotowania:
Fasolę namoczyć na noc, ugotować z listkiem laurowym do miękkości na małym ogniu. Na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć, aż przestanie być różowe. Dodać przyprawy i 2 szkl. wody, dusić 30 min. Dodać odcedzoną fasolę i pomidory, jeśli trzeba - trochę wody z fasoli. Dobrze wymieszać, doprawić i dusić razem dalsze 30 min.
Region:  Kuchnia meksykańska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 16415 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin