przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Chlebuś na zakwasie


Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
Zakwas:
- mąka żytnia razowa typ 2000 + letnia woda (do konsystencji śmietany)

Zaczyn na chleb:
- ok 100ml letniej wody
- ok 100ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oliwy
- pieprz
- siemię lniane, słonecznik, sezam (po garści)

Opis przygotowania:
Zakwas:
potrzeba do niego cierpliwości ;)
Pierwszego dnia mieszam mąkę i wodę do konsystencji śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce nakrywając ręcznikiem. Drugiego dnia dosypuję mąkę i dolewam znów letniej wody, przykrywam ręcznikiem. Powtarzam ten sam scenariusz trzeciego dnia.
Czwartego dnia jest gotowy do pieczenia. Do pieczenia wykorzystuję pół szklanki zakwasu.

Składniki chleba i zakwas wyrabiam na jednolitą masę. Ciasto przykrywam wilgotnym ręcznikiem i odstawiam na ok 2 godz. w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto do keksówki - powinno ja wypełnić w 2/3. Ponownie nakrywam wilgotnym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1-2 godz. by mogło wyrosnąć.
Nagrzewam piekarnik, w którym na dnie stawiam garnek z wodą. Gdy temp. jest ok 200 stopni, wkładam chleb i wyciągam garnek. Zapiekam 20 minut. Po tym czasie zmniejszam temp w piekarniku do 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut.
Po upieczeniu smaruję wierzch wodą - wtedy chlebek będzie szklisty.
Opis / Uwagi:
Istny trening cierpliwości :)) Piekę z podwójnej porcji.
Region:  Kuchnia polska
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 4611 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin