przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Chlebuś pszenny


Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 70 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 25 dag miękkiego masła
- 14 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody

Opis przygotowania:
W misce wymieszać mąkę ze solą, dodać masło, posiekać. W garnuszku sporządzić rozczyn:drożdże rozrobić w mleku, wraz z łyżeczką cukru, dosypać 3 łyżki mąki (tej z miski), wymieszać i odłożyć do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Gdy rozczyn będzie gotowy przełożyć go do miski z mąką i tłuszczem. Kolejno dolewać mleko i wodę cały czas wyrabiając. Gdy ciasto będzie gładkie pozostawić je przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.

Po wyrośnięciu, ciasto uderzyć pięścią, przerobić i wyłożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykryć i kolejno pozostawić do ponownego wyrośnięcia. (ok 30min). Chlebek naciąć nożem i oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika początkowo nagrzanego do 220st C na ok 15min a kolejno temp zmniejszyć do 180 st i piec ok 1h.
Opis / Uwagi:
Ciasta wystarcza na 2 bochenki - jeden większy, a drugi mniejszy.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 3650 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin