przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chutney gruszkowy z cebulą

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
* 1,5 kg gruszek,
* 50 dag cebuli,
* 50 dag cukru (może być żelujący 2:1,
* 25 dag suszonych śliwek bez pestek,
* 4 ząbki czosnku,
* 250 ml (szklanka) octu winnego białego
* i ewent 125 ml wody,
* 200 ml soku z cytryny,
* 2 łyżki mielonej kolendry,
* 2 łyżki czarnego świeżo mielonego pieprzu,
* 2 łyżki soli,
* 1 łyżkę pieprzu cayenne,
* 1 łyżkę mielonego imbiru.

Opis przygotowania:
Gruszki obrać, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
Tak samo pokroić śliwki,.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
przygotowane składniki wrzucić do rondla.
Dodać ocet, sok z cytryny i wszystkie przyprawy.
Gotować na małym ogniu przez 40 minut, mieszając, aby sos się nie przypalił.
Pod koniec gotowania wsypać cukier, gotować jeszcze 5 minut na dużym ogniu.
Gorący sos wkładać do wyparzonych, gorących słoików i mocno zakręcić zakrętkami przetartymi w środku wódką lub spirytusem. Studzić pod kocem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5090 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin