przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasteczka francuskie z czekoladą i jagodami

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: ok. 24
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
Farsz:
10 dag jagód - jeśli masz
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki tartej bułki - do jagóg
10 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
1 jajko

Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 24 części (prostokąty o wymiarach około 4 na 8 cm - to zależy od wielkości ciasta francuskiego).
(Jagody oczyścić z liści, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier wanilinowy i tartą bułkę. Razem delikatnie wymieszać.) Czekoladę połamać na kostki.
Na każdy mały kawałek ciasta położyć na środek kostkę czekolady i około 1 łyżeczkę jagód. Skleić ciasteczka (sklejając ze sobą dwa krótsze boki).
Gotowe ciasteczka przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Wierzch ciasteczek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Z podanych składników wyjdą około 24 francuskie ciasteczka.
Opis / Uwagi:
Jagody nie musimy dodawać jeśli nie mamy, sama czekolada też wystarczy.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 3639 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin