przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasteczka maślane

Poziom: łatwy
Głosów: 13
Ocena: 3.84
Składniki:
50 dkg mąki pszennej,
15 dkg masła (nie żadnej margaryny!),
15 dkg cukru,
cukier waniliowy,
2 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Opis przygotowania:
Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i całymi jajkami. Zmiksować z 0.25 mąki, a resztę mąki i proszek dodać do miski i ładnie zagnieść łapkami, tak żeby składniki się połączyły.
Ciasto wywałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać radełkiem romby, kwadraty, prostokąty, trójkąty, co tam sobie chcecie, albo kółka szklanką. Rozłożyć na dużej blasze wyłożonej sreberkiem do pieczenia. Między ciasteczkami zostawić półtoracentymetrowe odstępy, bo trochę urosną! Każde ciastko ponakłuwac widelcem i wsadzić do piekarnika na około 10 - 15 min., w temp. 150 - 160°C. Jeśli macie piekarnik elektryczny, to pieczcie w tej niższej temperaturze najpierw na podgrzewaniu dół-góra, a od połowy pieczenia sama góra.
Wierzch ciasteczek pozostanie dość jasny, spód się odrobinę przyrumieni, wtedy je wyciągamy
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 11967 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






:-)
Dodał/a ~Natka dnia 2011-05-25 13:30:47

Przepis super.. Domyślam się jednak , że "najpierw na podgrzewaniu dół-góra, a od połowy pieczenia sama góra. Wierzch ciasteczek pozostanie dość jasny, spód się odrobinę przyrumieni".. chodziło o SAM DÓŁ..Inaczej wierz się przypali a dół będzie jasny.. Tak ? ;-)

;**
Dodał/a ~Anicia;*** dnia 2010-08-24 13:19:21

Bardzo dobre ;** Przepis okey











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin