przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto budyniowo - jabłkowe

Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: dużo
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg jabłek (antonówki)
- kostka masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże (3/4 litra) opakowania budyniu waniliowego
- 1 litr mleka

Opis przygotowania:
Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie bardzo ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały cukier. Budyń musi być bardzo gęsty.
3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą, na nim kolejno rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
Piec 50 minut w temperaturze 180 C.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  ameba
Przepis czytano już 7202 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin