przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ciasto czekoladowe z piankową glazurą


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 125 g masła
- 225 g cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 85 g gorzkiej czekolady
- 1 ½ szklanki maślanki
- 175 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli

lukier:
- 175 g pianek Chamallows Barbecue Haribo
- 1 łyżka mleka
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 50 g tartej mlecznej czekolady
- kamień do pieczenia pizzy na grillu
- papier do pieczenia
- forma do ciasta

Opis przygotowania:
Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy. W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść na siatce wewnątrz grilla. Piecz ciasto przez ok. 50 minut. W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows Barbecue Haribo razem z mlekiem, aż do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek. Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis został dodany przez:  kakn
Przepis czytano już 2902 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin