przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto z borówkami *

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
Masa jagodowa:
40 dag jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Masa śmietankowo-budyniowa:
200 ml śmietany 30%
2 jajka
1 żółtko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
1 białko
cukier puder

Opis przygotowania:
Ciasto francuskie włożyć do średniej wielkości tortownicy (o średnicy 22-24 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (tak do
połowy wysokości). Następnie nakłuć ciasto widelcem i posmarować białkiem.
Jagody oczyścić, opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i bułkę tartą. Razem
wymieszać i wyłożyć na ciasto francuskie.
Schłodzoną śmietanę ubić. Jajka i żółtko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Do masy jajecznej dodać ubitą śmietanę i delikatnie razem
połączyć. Następnie wsypać budyń waniliowy w proszku i delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na jagody. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut w temperaturze 180 °C.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem. Smacznego
Opis / Uwagi:
bardzo dobre
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 6705 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin