przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Cielęcina duszona z ziemniakami

Poziom: redni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Gosw: 8
Ocena: 4.50
Skadniki:
- 750 g cielęciny
- pęczek włoszczyzny
- 75 g pieczarek
- 500 g ziemniaków
- sól
- 1 cebula
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki oleju
- 1 l rosołu
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka rozmarynu

Opis przygotowania:
Mięso oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Włoszczyznę i cebulę pokroić, razem z rozmarynem dodać do mięsa i krótko podsmażyć. Mięso z warzywami podlać rosołem, dusić pod przykryciem, a kiedy będzie prawie miękkie pokroić na grube plastry. Sos rozprowadzić rosołem albo wodą, przetrzeć przez sito, doprawić koncentratem pomidorowym, dodać pokrojone pieczarki. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody i zagęścić sos. Do sosu włożyć plastry mięsa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki; gotować pod przykryciem do miękkości.
Sposb przygotowania:  Duszone
Przepis zosta dodany przez:  mlynek
Przepis czytano ju 14143 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)






nigdy nie sol cielciny i woowiny
Doda/a ~Kris dnia 2012-01-28 16:22:57

te misa mona posoli dopiero na 5-10 minut przed kocem gotowania-duszenia-smarzenia tu przed podaniem, inaczej najlepsze miso zamienisz w tward podeszw













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin