przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Cielęcina lub kurczak w sosie z zielonej pietruszki

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 10
Ocena: 4.60
Składniki:
- 60 dag cielęciny lub kurczaka
- 2 dag naci pietruszki
- 3 dag masła
- 3 dag mąki
- 3-5 dag śmietany

Opis przygotowania:
Opłukane mięso osolić,włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody (ok szklanki), dodać część naci pietruszki, ugotować do miękkości, podlać w miarę potrzeby wodą. Gdy mięso jest miękkie, wywar przecedzić.
Przyrządzić sos: surowe masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić gorącym wywarem z mięsa i mieszając zagotować. Do sosu dodać śmietanę i pozostałą bardzo drobno posiekaną nać pietruszki. Ilość sosu nie może przekraczać 1.5 szklanki.
Podzielone na porcje mięso włożyć do sosu i podgrzać. Tak przygotowane mięso ma smak duszonego i jest szczególnie wskazane dla osób nie mogących jeść potraw smażonych i duszonych z tłuszczem i cebulą. Śmietany można nie dodawać lub zastąpić ją śmietanką słodką.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  renia
Przepis czytano już 7710 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






ughm
Dodał/a ~Emi dnia 2009-02-24 21:00:29

Sos się przypalil i nagle zgęstniał- masakra. Wylądował w kiblu....












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin