przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Cielęcina na zimno w sosie tuńczyka

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 3.00
Składniki:
1 kg cielęciny,
200 g tuńczyka z puszki,
100 g majonezu,
100 ml oliwy z oliwek,
60 g kaparów,
3 filety anchois,
1 cebula,
1 łyżka selera naciowego,
1 marchewka,
1 korzeń pietruszki,
1 ząbek czosnku,
500 ml białego wina wytrawnego,
kilka korniszonów,
kilka goździków,
2 listki laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
sok z 1 cytryny.

Opis przygotowania:
Włożyć do garnka umytą cielęcinę, zalać winem i taką ilością wody, aby przykryła mięso. Od momentu wrzenia gotować przez 45 min., a następnie dodać umyte i osączone jarzyny: marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę, czosnek, liść laurowy i goździki. Posolić i gotować jeszcze przez około 30 min., następnie, po przestudzeniu, osączyć mięso. Powinno być ono ugotowane, lecz nie bardzo miękkie. Zrobić sos, miksując odsączonego tuńczyka z 30 g kaparów, filetami anchois, majonezem i wlewaną powoli oliwą, zmieszaną z sokiem z cytryny. Gdyby sos był za gęsty, można dolać trochę wywaru z gotowania. Cielęcinę pokroić na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć plastry mięsa i polać sosem. Przed podaniem udekorować półmisek kaparami i pokrojonymi korniszonami.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 7916 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin