przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





DERENIÓWKA

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg owoców derenia (dziko rosnącego z dala od dróg i autostrad),
1 litr spirytusu,
1 kg cukru,
1 litr wody.

Opis przygotowania:
Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc.
Po upływie czasu tego, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony przez muślin i szczelnie zakorkować, odstawić.
Z wody i cukru nagotować syropu, a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc.
Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem.
Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowy do używania po 6 miesiącach, gdy dobrze przejdzie.
Opis / Uwagi:
Jest to starodawny przepis na orzechówkę, robiony przez pokolenia ku uciesze w zimowe wieczory i na niestrawności wszelkie. Mój dziadek Franciszek wypijał kieliszeczek zawsze po sutym obiedzie ( w niedzielę) bo w tygodniu jadło się skromnie, i jako miłośnik tytoniu przepalał papierosem. Czy to było zdrowe nie wiem dożył sędziwego wieku.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 1075 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin