przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Drożdżówka - czerwcowa impresja


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 40 dkg mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka oliwy
- szklanka mleka

Zaczyn drożdżowy:
- 5 dkg drożdży
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru

Masa serowa:
- 20 dkg sera białego
- 2 jajka
- 8 dkg masła
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka soku z pomarańczy

Polewa:
- 1/8 litra mleka
- 1/4 litra śmietany
- łyżka masła
- 3 jajka
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- tryskawki (ew. dżem truskawkowy)

Opis przygotowania:
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Rozmącamy jajka i wszystkie składniki ciasta dajemy do jednego naczynia.

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
drożdże, sól i cukier dajemy do słoiczka, zakręcamy i mocno wstrząsamy do momentu aż drożdże staną się płynne. Taki zaczyn dodajemy do składników ciasta i wyrabiamy energicznie "dotleniając ciasto". Odstawiamy do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy serowej:
Masło i cukier ucieramy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Dodajemy stopniowo ser i sok z owoców. Białka ubijamy i mieszamy z masa serową.

Przygotowanie polewy:
Zagotowujemy mleko wraz ze śmietanką i masłem. W osobnym naczyniu rozmącamy jajka i mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Dodajemy do gotującego się mleka i zagotowujemy jak budyń.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do formy. Gdy podrośnie wykładamy na nie masę serową i wbijamy truskawki. Na truskawki wylewamy masę budyniową.
Zapiekamy w piekarniku ok 35-40 minut w temp 160 stopni.
Opis / Uwagi:
Drożdże nie lubią wyrastać w naczyniach metalowych. ja mam do tego specjalną miskę plastikową. Piekę w szklanej formie wielkości 3/4 piekarnika.
Przepis został dodany przez:  milovia
Przepis czytano już 4615 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a milovia
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin