przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Duszone bakłażany z tymiankiem

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 10 dkg tłustych skrawków szynki lub boczku
- 2 cebule średniej wielkości
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 4 bakłażany
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 1 nać selera
- 4 stołowe łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szkl. białego
- wytrawnego wina
- sól
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:
Skrawki szynki lub boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać, pomidory obrać ze skórki, odcisnąć pestki, pokroić na ćwiartki, marchewkę pokroić w talarki, a bakłażany w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku i zrumienić szynkę z cebulą. Dodać pomidory, bakłażany. Wymieszać i odparować sok z jarzyn. Dodać seler, marchewkę, czosnek, tymianek, liść laurowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino i gotować przez kilka minut na silnym ogniu, a następnie dusić pod przykryciem na bardzo słabym ogniu około godziny.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 5627 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin