przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Flądra smażona


Poziom: b. łatwy
Porcji: 1
Głosów: 8
Ocena: 3.38
Składniki:
Cała flądra lub tusza
Estragon lub Cząber
Oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
Papryka słodka suszona
Sól, pieprz

Opis przygotowania:
Jeśli mamy rybę świeżą - żywą, to sposób jej ogłuszenia, zabijania i filetowania opisałem w innym przepisie - Smażony pstrąg źródlany. Jeśli mamy gotową już tuszę (bez głowy) to myjemy flądrę pod bieżącą wodą zarówno z zewnątrz jak i w środku, by wypłukać pozostałości po patroszeniu. Osuszamy rybę np papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy podać rybę tak jak pokazałem na zdjęciu użyjmy do marynaty estragonu, bo jest on również składnikiem salsy, więc będą się ze sobą idealnie komponować. Przepis na salsę znajdziemy w moim przepisie - gotowane ostrygi z salsą pomidorową na ciepło. Jeśli chcemy podać w inny sposób użyjmy cząbru. Tak więc do filiżanki wlewamy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pół łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ziół - cząbru lub estragonu, 2 szczypty soli i jedną szczyptę pieprzu - może być pieprz cytrynowy, wtedy młotkujemy go. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki by marynata przeszła aromatem pieprzu i ziół. Po tym czasie możemy natrzeć naszą rybę i smażyć na rozgrzanej patelni, nie musimy dodawać oleju, nasza ryba jest już natłuszczona marynatą, w ten sposób możemy smażyć na patelni żeliwnej i ceramicznej bez obawy o to, że ryba będzie przywierać, lub że się przypali. Jeśli mamy stalową lub teflonową, możemy nalać odrobinkę oliwy przed położeniem ryby. Smażymy 2 minuty z jednej i 2 z drugiej strony, podajemy skropione cytryną. Flądrę możemy też panierować i smażyć na głębokim oleju, możemy ją też grillować. Jak w niemal każdej knajpie ryby podaje się w formie fish & chips, więc z dodatkiem frytek lub pieczonych ziemniaków z tymiankiem lub rozmarynem. Surówką np z białej kapusty.

Smacznego :)
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 6269 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin