przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Gjuwecz z mięsem

Poziom: atwy
Gosw: 1
Ocena: 5.00
Skadniki:
- 1 kg mięsa (cielęcina lub wieprzowina albo jagnięcina)
- olej
- sól
- natka pietruszki
- pieprz
- papryka mielona
- cebula
- marchewki i wszelkie inne warzywa jakie macie pod ręką
np.:
- fasolka szparagowa
- groszek
- pomidory
- bakłażany
- cukinia
- ziemniaki
- kapusta
- kalafior

Opis przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę i krótko poddusić w oleju. Następnie posolić, zalać wodą i gotować (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusić w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusić pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucić, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszone warzywa zalać bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodać same mięso. Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać ząbki czosnku. Uzyskaną w ten sposób potrawę zapiec w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Region:  Kuchnia bugarska
Sposb przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano ju 7578 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin