przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Grochówka z kiełbasą

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
20 dkg grochu suchego,
20 dkg kiełbasy,
10 dkg wędzonego boczku,
4 ziemniaki,
2 łyżki mąki,
1.5 l bulionu warzywnego,
2 łyżki oleju,
ząbek czosnku,
majeranek,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Groch przebrać, opłukać. Zalać 2 szkl. bulionu. Zagotować, odstawić na 2 h. Do grochu dodać 3 szkl. bulionu (1 szkl. bulionu zostawić) i wszystko razem ugotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy pod koniec gotowania. Kiełbasę pokroić w paseczki. Wrzucić do zupy. Boczek drobno pokroić, stopić na łyżce oleju. Skwarki przełożyć do zupy. Cebulę obrać, umyć posiekać. Podsmażyć na oleju. Przełożyć do zupy. Dodać majeranek. Z oleju i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem. Zagotować z zupą. Doprawić pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 5000 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin