przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem Pyszne danie na gorąco lub pomysłowa przekąska na zimno idealna na karnawał!


Poziom: redni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Gosw: 0
Ocena: 0.00
Skadniki:
SKŁADNIKI
Na ciasto:
200 g mąki gryczanej
50 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oliwy
300 ml wody
sól
olej do smażenia

Na farsz:
3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
100 g serka typu feta
2 szalotki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.
Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min LICZBA PORCJI: 4 porcje

WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać  po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well.

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska - pokrojone w dwucentymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
Przepis zosta dodany przez:  mniam
Przepis czytano ju 384 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin