przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Grzanki po hiszpańsku

Poziom: b. łatwy
Czas: 10 min.
Porcji: 1
Głosów: 8
Ocena: 4.38
Składniki:
Na jedną osobę:
- 2 kromki chleba (może być zwykły wiejski)
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oliwy
- 4 filety anchois marynowane w oliwie

Opis przygotowania:
Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Kromki chleba grillować na ruszcie po 2 - 3 min. z każdej strony lub piec nad ogniskiem na patyku. Następnie każą kromkę natrzeć czosnkiem, skropić oliwą i nałożyć filety z anchois oraz plastry pomidora.
Opis / Uwagi:
Jest to bardzo popularny dodatek do wszelkich przystawek i w Hiszpanii często podawany jest sam przypieczony chleb, który każdy własnoręcznie naciera przekrojonym ząbkiem czosnku i przekrojonym pomidorem. W rejonach nadmorskich podawane są filety anchois zakonserwowane w soli. Wtedy na kromkę nakłada się niewielki kawałeczek odfiletowanej ryby. Jest bardzo słona, ale smaczniejsza.
Region:  Kuchnia hiszpańska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 7863 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






pycha
Dodał/a ~luha dnia 2007-10-10 17:10:13

bdb












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin