przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Hiszpańska tortilla

Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 4
Głosów: 3
Ocena: 2.67
Składniki:
- 10 jajek
- 4 duże cebule
- 1 kg ziemniaków
- sól i świeżo zmielony pieprz
- oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
1. Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w cienkie plasterki.
2. Tak samo pokrój cebulę.
3. Weź patelnię, do której nic nie przywiera (to bardzo ważne, bo inaczej tortilla Ci nie wyjdzie). Na oliwie smaż cebulę i ziemniaki na małym ogniu przez 30 minut  aż osiągną złoty kolor. Mieszaj dość często. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. W miseczce ubij jajka. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
5. Przełóż ciepłe warzywa do jajek (które się lekko zetną) i dobrze wymieszaj.
6. Wlej miksturę na gorącą patelnię posmarowaną niewielką ilością tłuszczu.
7. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, następnie przewróć tortillę łopatką na drugą stronę i podsmaż chwilę.
8. Podawaj na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
Opis / Uwagi:
Tortilla to rodzaj omletu, w którym obowiązkowe są plasterki ziemniaków i cebula. Rewelacyjnie nadaje się na wszystkie kanapkowe okazje: śniadanie, kolację, piknik, czy parapetówę. No co jak co, ale Hiszpanie wiedzą, co dobre.
Region:  Kuchnia hiszpańska
Przepis został dodany przez:  macho
Przepis czytano już 6191 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin