przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłka kwaszone

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 5 kg antonówek
- 2 litry wody
- 15 dag cukru
- 15 dag soli
- 10 liści wiśni
- 20 - 30 liści czarnej porzeczki

Opis przygotowania:
Jabłka umyć i osączyć z wody. Kamienny garnek wyłożyć liśćmi.
Ścisło ułożyć jabłka, przetykając je liśćmi; z wierzchu przykryć warstwą liści porzeczki. Przegotować wodę z solą i cukrem.
Ostudzonym płynem zalać jabłka, przykryć talerzem, obciążyć kamieniem lub słojem z wodą. Do jedzenia nadają się po miesiącu.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4482 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin