przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Jabłka smażone w cieście

Poziom: atwy
Czas: 30 min.
Gosw: 1
Ocena: 5.00
Skadniki:
- 1/2 kg jabłek
- 25 dkg mąki
- 1/2 litra wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Opis przygotowania:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.
Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor.
Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, polewamy miodem lub syropem klonowym, ewentualnie podajemy ze śmietaną lub jogurtem.
Region:  Pozostae
Sposb przygotowania:  Smaone
Przepis zosta dodany przez:  katarzyna89
Przepis czytano ju 5478 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin