przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Jajko w sosie chrzanowym z puree z ziemniaków


Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 2
Głosów: 13
Ocena: 4.69
Składniki:
4-5 ziemniaków
Śmietana 22% / 30%
2/5 kostki masła
Mąka pszenna
Kostka rosołowa drobiowa
Chrzan
2-3 jajka

Opis przygotowania:
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy, przykrywamy i zaczynamy gotować.
W małym garnuszku gotujemy wodę na jajka, w trzecim garnku gotujemy szklankę wody i kruszymy
do środka pół kostki rosołowej i zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo ok 7-8 min w zależności
od wielkości jaj. Do połowy szklanki odlewamy pół naszego "wywaru" z kostki i dodajemy drugie
pół śmietany i dokładnie mieszamy, dopiero później wlewamy z powrotem do garnka. Jeśli to śmietana
30% to możemy od razu wlać ją bezpośrednio do garnka. Znów zagotowujemy na wolnym ogniu, dodajemy
2-3 łyżki chrzanu, zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej do wymaganej gęstości. Gdy ziemniaki ugotują
się, dokładnie je odcedzamy i dodajmy 2 łyżki śmietany i masło. Ubijamy bardzo dokładnie by nie było
grudek. Taka ilość śmietany i masła sprawi, że nasze puree będzie bardzo kremowe.

Smacznego :)
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 3579 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin