przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kiełbasa bieszczadzka


Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 13
Ocena: 4.15
Składniki:
- 2.2 kg karczku wieprzowego bez kości
- 2.4 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 0.7 kg boczku świeżego chudego
- 0.9 kg wołowiny bez kości
- 4 główki czosnku
- 30 gram pieprzu mielonego czarnego
- trochę ponad garść peklosoli (może być sól zwykła)
- szklanka wody
- jelita naturalne
- nić bawełniana żaroodporna

Opis przygotowania:
Boczek i kawałki tłustego mięsa zmielić (sitko z małymi oczkami).
Połowę chudego mięsa i wołowinę zmielić (sitko z dużymi oczkami).
Pozostałe mięso pokroić na kawałki wielkości figi.
Wszystko wymieszać, dodać rozdrobniony czosnek, przyprawy, wodę i długo wyrabiać ręcznie.
Kilkakrotnie wypłukać jelita i wypełniać masą mięsną z pomocą maszynki i klinowej tulejki. Końce mocno zawiązać nicią i powiesić pęta na jedną noc żeby obeschły. Na drugi dzień wędzić około 4 godziny bez dymu, przy użyciu twardego drewna bez kory.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Wędzone
Przepis został dodany przez:  glt
Przepis czytano już 9170 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






ciekawostka
Dodał/a ~j23 dnia 2017-12-21 18:43:45

"wędzić 4 godziny bez dymu " to taki slang ?












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin