przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Klepiskowy pieróg z Szynką z Kociewskiej Spiżarni


Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- Szynka z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella 200g
- mąka pszenna 350g
- drożdże 30g
- letnia woda 1 szklanka
- kapusta kiszona 1kg
- podgrzybek suszony 40g
- cebula 3 średnie szt.
- olej 3 łyżki
- masło 1 łyżka
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
- olej do smażenia pierogów

Opis przygotowania:
Wykonanie:
Z mąki, drożdży i wody zarobić klasyczne ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną ugotować w małej ilości wody do miękkości i odsączyć. Dodać ugotowane, pokrojone w paseczki grzyby. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paseczki Szynkę z Kociewskiej Spiżarni podsmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Dodać wszystkie składniki do kapusty i doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrobić, rozwałkować i uformować placki wielkości deserowego talerzyka. Na placki nałożyć farsz i skleić pierogi. Usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z pokrojoną w paseczki i podsmażoną Szynką z Kociewskiej Spiżarni.

Smacznego!
Opis / Uwagi:
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  redakcja
Przepis czytano już 1118 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin