przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Kotlety z mielonej wołowiny

Poziom: średni
Głosów: 5
Ocena: 2.40
Składniki:
40 dkg mielonej wołowiny,
1 łyżka smalcu,
3 ziemniaki,
3 cebule,
łyżeczka mielonego imbiru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
jajko,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka wody,
0.5 szkl. oleju,
2 kostki rosołowe,
sól.

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, utrzeć na grubej tarce, dodać pół drobno posiekanej cebuli, wymieszać. Mięso włożyć do miski, dodać ziemniaki z cebulą, imbir, sól, smalec, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajko, 1 łyżkę sosu sojowego. Całość mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Z masy mięsnej uformować kotlety. Oprószyć mąką ziemniaczaną, odstawić. Na mocno rozgrzany olej kłaść na patelni kotlety, smażyć najwyżej 3 min., z obu stron, przełożyć do rondla i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, pozostawiając drzwiczki uchylone. Resztę cebuli pokroić w plastry. Z patelni odlać 0.75 oleju, usmażyć cebulę, na złoto, wlać rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową, resztę sosu sojowego, dusić 20 s. Do cebuli przełożyć kotlety i dusić chwilę na niezbyt ostrym ogniu. Podawać z ryżem smażonym lub makaronem i sałatką z ogórków.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 8298 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin