przepisy kulinarne
  
Zapomnia│em has│a





KURCZAK SMA┼╗ONY ANG CHOU


Poziom: │atwy
Czas: 40 min.
Porcji: 6
G│osˇw: 3
Ocena: 5.00
Sk│adniki:
6 kurzych ćwiartek, podzielonych na połowę tzn. pałki i uda, 12 elementów.

Porada: U┼╝ywajmy r├│wnie┼╝ filet├│w z ud┼║ca czyli nogi kurczaka bez ko┼Ťci
Je┼Ťli u┼╝ywamy ca┼éych udek wskazane jest wrzuci─ç je na kilka minut na wrz─ůtek. Pozamyka to pory mi─Ösa kurczak b─Ödzie bardziej soczysty i zaparzy mi─Öso do samej ko┼Ťci. Metoda do wyboru, ja w ka┼╝dym przypadku profilaktycznie u┼╝ywa┼éem wrz─ůtku.

Marynata Ang Chow:
5 ┼éy┼╝ek pozosta┼éo┼Ťci z wina lub m─ůki ry┼╝owej
2 łyżki jasny sos sojowy
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ ┼éy┼╝eczki soli , szczypta chili
½ szklanki czerwonego wina (opcjonalnie wino bia┼ée + czerwony barwnik spo┼╝ywczy)
M─ůka do panierowania kawa┼ék├│w kurczaka
Olej do g┼é─Öbokiego sma┼╝enia (olej s┼éonecznikowy lub olej z otr─ůb ry┼╝owych)

Opis przygotowania:
 Oczy┼Ťci─ç kawa┼éki kurczaka umy─ç i osuszy─ç
 Podgotowa─ç przez 5-7 minut we wrz─ůtku
 Marynowa─ç kawa┼éki kurczaka na co najmniej 3-4 godziny przed sma┼╝eniem, najlepiej ca┼é─ů noc w lod├│wce
 Gdy wszystko jest gotowe do sma┼╝enia, wyjmujemy ka┼╝dy kawa┼éek kurczaka z marynaty i obtaczamy w m─ůce
 Rozgrzewamy olej do smażenia (ok. 2-3 palce głęboko) w garnku lub woku na dużym ogniu, aż olej zacznie bulgotać
 Głębokie smażenie powinno trwać przez około 5 minut
 Wyjmujemy kawa┼éki kurczaka z woka, i uk┼éadamy na r─Öcznikach papierowych na chwil─Ö, aby ods─ůczy─ç nadmiar oleju

Porady bonusowe!
Nasza wieloletnia znajoma Pani Moi r├│wnie┼╝ zna ten przepis, u┼╝ywa go aby sma┼╝y─ç nie tylko kurczaka ale i plastry boczku, nazywaj─ůc je Diabolical. Receptura i metoda jest taka sama, cho─ç czas sma┼╝enia boczku musi by─ç kr├│tszy w zale┼╝no┼Ťci od tego, jaka jest grubo┼Ť─ç boczku w plastrach. Wybornie te┼╝ smakuj─ů ryby w tej marynacie, lecz finalnym panierowaniem mi─Ösa jest bardzo g─Öste ciasto nale┼Ťnikowe.
Opis / Uwagi:
Gotuj─ůc Ang Chow (Foo Chow to chi┼äskie ry┼╝owe wino czerwone) ,wi─Öc nazwa wydaje si─Ö trafna, tym bardziej ┼╝e wykorzystuje si─Ö tradycyjnie tzw. fusy z wina ry┼╝owego. Z braku tych pozosta┼éo┼Ťci miesza si─Ö m─ůk─Ö ry┼╝ow─ů i czerwone wino, robi─ůc rzadk─ů papk─Ö  marynat─Ö
Region:  Kuchnia chi˝ska
Sposˇb przygotowania:  Sma┐one
Przepis zosta│ dodany przez:  chef7
Przepis czytano ju┐ 2487 razy.
 dodaj swoje zdjŕcie tej potrawy (zdjŕŠ: 0)
 napisz swˇj komentarz (wpisˇw: 0)

















strona g│ˇwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin