przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





KURCZAK SMAŻONY ANG CHOU


Poziom: łatwy
Czas: 40 min.
Porcji: 6
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
6 kurzych ćwiartek, podzielonych na połowę tzn. pałki i uda, 12 elementów.

Porada: Używajmy również filetów z udźca czyli nogi kurczaka bez kości
Jeśli używamy całych udek wskazane jest wrzucić je na kilka minut na wrzątek. Pozamyka to pory mięsa kurczak będzie bardziej soczysty i zaparzy mięso do samej kości. Metoda do wyboru, ja w każdym przypadku profilaktycznie używałem wrzątku.

Marynata Ang Chow:
5 łyżek pozostałości z wina lub mąki ryżowej
2 łyżki jasny sos sojowy
1 łyżeczka oleju sezamowego
½ łyżeczki soli , szczypta chili
½ szklanki czerwonego wina (opcjonalnie wino białe + czerwony barwnik spożywczy)
Mąka do panierowania kawałków kurczaka
Olej do głębokiego smażenia (olej słonecznikowy lub olej z otrąb ryżowych)

Opis przygotowania:
 Oczyścić kawałki kurczaka umyć i osuszyć
 Podgotować przez 5-7 minut we wrzątku
 Marynować kawałki kurczaka na co najmniej 3-4 godziny przed smażeniem, najlepiej całą noc w lodówce
 Gdy wszystko jest gotowe do smażenia, wyjmujemy każdy kawałek kurczaka z marynaty i obtaczamy w mące
 Rozgrzewamy olej do smażenia (ok. 2-3 palce głęboko) w garnku lub woku na dużym ogniu, aż olej zacznie bulgotać
 Głębokie smażenie powinno trwać przez około 5 minut
 Wyjmujemy kawałki kurczaka z woka, i układamy na ręcznikach papierowych na chwilę, aby odsączyć nadmiar oleju

Porady bonusowe!
Nasza wieloletnia znajoma Pani Moi również zna ten przepis, używa go aby smażyć nie tylko kurczaka ale i plastry boczku, nazywając je Diabolical. Receptura i metoda jest taka sama, choć czas smażenia boczku musi być krótszy w zależności od tego, jaka jest grubość boczku w plastrach. Wybornie też smakują ryby w tej marynacie, lecz finalnym panierowaniem mięsa jest bardzo gęste ciasto naleśnikowe.
Opis / Uwagi:
Gotując Ang Chow (Foo Chow to chińskie ryżowe wino czerwone) ,więc nazwa wydaje się trafna, tym bardziej że wykorzystuje się tradycyjnie tzw. fusy z wina ryżowego. Z braku tych pozostałości miesza się mąkę ryżową i czerwone wino, robiąc rzadką papkę  marynatę
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 2062 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin