przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





KURCZAKOWE PIKANTERIE ZE SKRZYDEŁ I PAŁEK


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
20-30 skrzydeł lub pałeczek z podudzia kurczaka
Białko z jajka kurzego lekko ubite- roztrzepane
½ szklanki skrobi kukurydzianej  maizeny
1 mały proszek do pieczenia - pojedynczy
Olej do głębokiego smażenia

MARYNATA

1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
1 łyżeczka glutaminianu sodu
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wina ryżowego lub octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki chili w proszku

Opis przygotowania:
DO DZIEŁA,
Oczyścić skrzydła z resztek piór i umyć dokładnie. Pałki ponacinać wokół i zsunąć mięso wraz ze skórą na jedną stronę tworząc małą maczugę. Skrzydła podzielić na elementy odrzucając szpice.
Wymieszać wszystkie składniki marynaty w opcji kiedy dodajemy ocet zamiast wina dodajmy więcej cukru lub łyżkę miodu. Elementy kurczaczka umieszczamy w misce z marynatą i odstawiamy na 1-2 godziny. Ubijamy lekko białko i dodajemy pod koniec marynowania dokładnie mieszamy całość, i obtaczamy w skrobi z proszkiem do pieczenia. Jeśli ktoś lubi panierkę chrupką bardzo to powtarzamy operację .
Rozgrzewamy olej i ostrożnie wkładamy opanierowane kęsy kuraka, tak aby się nie poparzyć. Smażymy 3 minuty i wyjmujemy na spory półmisek lub talerz. Po lekkim przestygnięciu ponawiamy smażenie. Pozwoli nam to na uzyskanie bardzo chrupkiej skorupki i zachowanie soków w mięsie. Smażymy na złoto, osuszamy na papierowych ręcznikach i podajemy gorące. Dodatki dowolne, tak jak lubimy, do tego pasuje wszystko, surówki, sosy, ketchupy, w zależności od smaczków jakie nas nachodzą. Smacznego.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 4131 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a chef7
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin