przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kuropatwy po hiszpańsku I

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
2 kuropatwy,
15 dkg cebuli,
4 łyżki oliwy,
2 - 3 łyżeczki octu winnego,
2 ząbki czosnku,
2 listki laurowe,
sól,
pieprz,
estragon.

Opis przygotowania:
Kuropatwy oskubać z piór, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody. Następnie natrzeć je pieprzem, posolić i pozostawić na 2 h w chłodnym miejscu. Na dno żaroodpornego naczynia wlać ocet i oliwę, włożyć obraną i pokrajaną w grubą kostkę cebulę, roztarty z solą czosnek, rozdrobnione liście laurowe, posypać niewielką ilością estragonu, dodać 2 łyżki przegotowanej wody. Na cebulę z przyprawami położyć kuropatwy, naczynie przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a cebula nabierze złocistego koloru. Upieczone kuropatwy wyjąć, podzielić na połowę (wzdłuż kręgosłupa).
Podawać z dodatkiem uduszonej cebuli (tej, z którą dusiły się kuropatwy), ziemniaków (mogą być frytki) i borówkami smażonymi, zieloną sałatą.
Region:  Kuchnia hiszpańska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 4646 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin