przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Lasagne z mięsem i pieczarkami

Poziom: średni
Porcji: ok. 10 porcji
Głosów: 6
Ocena: 4.50
Składniki:
- 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 6 ząbków czosnku (wycisnąć)
- 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego)
- 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki)
- 0.25 kg przecieru pomidorowego
- 3/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!)
- ok. 0.5 kg sera cottage
- 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera)
- 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
- sos do spaghetti (gotowy lub z torebki)

Opis przygotowania:
Przysmażyć w dużym rondlu: 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz.
Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki, 0.25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0.5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany), 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera).
Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników): nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami. Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut (można polać sosem do spaghetti).
Opis / Uwagi:
Lazanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią.
Region:  Kuchnia włoska
Przepis czytano już 16699 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin