przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Masło orzechowo-sezamowe


Poziom: ¶redni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
300 g orzechĂłw laskowych KRESTO
100 g sezamu KRESTO
40 ml oleju Rapso
sĂłl

Opis przygotowania:
1. Orzechy przesypujemy na suchą patelnię i prażymy do czasu, aż nabiorą delikatnego, brązowego koloru. Cały czas potrząsamy patelnią, żeby nie przywarły.
2. Sezam praĹĽymy na suchej patelni do czasu bardzo delikatnego zarumienienia.
3. Ostudzone orzechy, garstka po garstce pozbawiamy brązowej skórki, pocierając je dłońmi. Postępujemy tak ze wszystkimi orzechami.
4. Obrane orzechy, sezam i olej przekładamy do blendera o dużej mocy i blendujemy na jednolity krem lub pozostawiając odrobinę niezmielonych kawałków.
5. Solimy do smaku.
6. Gotowe masło przekładamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy do miesiąca w lodówce.
Przepis został dodany przez:  flypr
Przepis czytano już 141 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin