przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Naleśniki śmietanowe


Poziom: średni
Czas: 15 min.
Porcji: 12
Głosów: 7
Ocena: 4.86
Składniki:
- 0,5 l słodkiej 12% śmietany
- łyżka oliwy
- szklanka mąki
- 4 żółtka
- 4 białka
- sól
- kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni
- utarty parmezan lub czerwony kawior

Opis przygotowania:
Do miksera wlewamy śmietanę, sól, żółtka, oliwę. Składniki miksujemy na średnich obrotach, aż się połączą, dodajemy mąkę i miksujemy nadal, aż ciasto będzie jednolite i gładkie o płynnej konsystencji. Ciasto przelewamy do miski, łączymy z posiekaną pietruszką oraz pianą ubitą z białek, dokładnie, ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i od razu smażymy na dobrze wygrzanej patelni, rumieniąc każdy naleśnik z obu stron. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach. Oddzielnie podajemy utarty parmezan lub czerwony kawior
Opis / Uwagi:
czas - oprócz czasu na smażenie; średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz
Przepis czytano już 8555 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin