przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Okoń zapiekany z ziemniakami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 1.50
Składniki:
3/4 kg okonia,
1/2 szkl. oliwy,
1 cytryna,
4 czarne oliwki,
2 łyżki tartej bułki,
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku,
1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki,
3 ziemniaki,
1 1/2 łyżeczki soli,
pieprz.

Opis przygotowania:
Żaroodporny półmisek (wystarczająco duży, by zmieściły się ryby), wysmarować oliwą i wyłożyć cienkimi plastrami ziemniaków. Ryby oczyścić, umyć, osuszyć, posolić, ułożyć na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach. Każdą rybę naciąć po bokach na głębokość ok. 0.5 cm i na długość 5 cm. W każde nacięcie wsunąć cząstkę cytryny, skórką do góry. W miejsce oczu włożyć po oliwce. Zmieszać tartą bułkę, paprykę, czosnek i nać pietruszki. Rybę polać oliwą, z boku nalać 1 szklankę wrzątku. Posypać wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawić do piekarnika (około 175°C). Zapiekać przez około pół godziny. Ziemniaki powinny być miękkie, a ryba nie powinna się rozpadać po naciśnięciu palcem. Podawać tuż po przygotowaniu.
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 6690 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin