przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Omlet królewski


Poziom: redni
Czas: 15 min.
Porcji: 1 - 2
Gosw: 1
Ocena: 5.00
Skadniki:
- 2 jajka
- 3- 4 łyżki wody,lub śmietanki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki masła lub margaryny

Opis przygotowania:
Jajka ubić ze śmietanką lub wodą i solą.
Żółtka i białka powinny się połączyć, ale nie mogą tworzyć jednolitej masy.
W gotowym omlecie powinny być wyraźnie widoczne białe niteczki białka (Francuzi uważają - twierdzą wręcz, że wystarczy jedynie 17 energicznych uderzeń widelcem, by jajka na omlet były ubite).
Połowę masła rozgrzać na patelni, wylać masę. Łopatką unieść spód omletu, gdy się lekko zetnie, tak by nie ścięte jajka spłynęły na dół.
Omlet jest gotowy, gdy wierzch jest miękki, kremowy, wilgotny, zaś spód ścięty, ale nie zrumieniony.
Sposb przygotowania:  Smaone
Przepis zosta dodany przez:  termar
Przepis czytano ju 6429 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 1)
 napisz swj komentarz (wpisw: 3)



Doda/a termar





rewelacja
Doda/a ~Blumenfeld dnia 2009-02-21 22:35:27

No po prostu, mistrzostwo wiata. Przepyszne

omlet
Doda/a ~Termar dnia 2008-11-21 18:01:45

s omlet, ktre zapieka si tylko z jednej strony, s to omlety na bazie samych jaj, bd z dodatkiem mleka, mietany czy wody. Omlety w skadzie ktrych oprcz jaj i innych skadnikw znajduje si mka. zapiekamy z obu stron.

ladnie wyglada
Doda/a justine dnia 2008-11-21 07:26:12

a ja nigdy nie wiem czy omlet powinno sie przewracac czy jednak nie













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin