przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pączki

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 1.00
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 200 ml mleka
- 20 ml rumu
- 10 ml spirytusu
- 10 dkg masła lub margaryny
- 8 dkg cukru pudru
- 3 jaja
- 2 żółtka
- 4 dkg drożdży
- 20 dkg konfitur lub dżemu
- sól
- cukier puder z wanilią
- tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania:
Z mąki 5 dkg, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Jaja i żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z przesianą mąką, rozczynem, rumem i spirytusem, posolić, dokładnie wyrobić aż ciasto będzie gładkie i lśniące oraz będzie odchodziło od ścianek naczynia. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć, nabierać porcje o wadze 3 - 4 dkg formować małe krążki, w środek nałożyć konfitur lub dżemu, zawinąć w ciasto, zlepić brzegi, uformować kule, ułożyć je na stolnicy posypanej mąką, przykryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia. W naczyniu rozgrzać tłuszcz, sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany wrzucając kawałek ciasta, jeżeli wypłynie szybko i zaraz zrumieni, można smażyć pączki. Wyrośnięte pączki oczyścić miotełką z mąki, wkładać górną stroną na tłuszcz tak aby swobodnie pływały. Przykryć pokrywą i smażyć, a gdy będą rumiane z jednej strony, obracać na drugą i smażyć już bez przykrycia. Po usmażeniu wyjąć, osączyć z tłuszczu na bibule, posypać cukrem pudrem z wanilią i ułożyć na półmisku.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 4852 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin